Spar penge på brolægning

Sådan sparer du penge på brolægning

Skal du have anlagt en indkørsel, terrasse eller en sti tværs gennem haven? Så har du formentlig allerede undersøgt og fundet frem til, at brolægning ikke er ‘bare sådan’ at give sig i kast med. Det kan være både dyrt, tidskrævende og besværligt at begynde flisearbejde på egen hånd. Det er heller ikke noget, som for alle vil være lige til at kaste sig ud i. Men ønsker du at undgå dyre udgifter til en professionel brolægger, er der altså mange penge at spare ved selv at udføre sit projekt.

Er dine hænder bare slet ikke skruet ordentligt på, og ved du, at det kræver professionel assistance, før dit brolægger-projekt bliver tiden og pengene værd? Så er der dog stadig måder, hvorpå du kan spare penge. Materiale, forarbejde og projektets formål har alt sammen noget at sige. Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan spare penge på brolægning, så læs med her.

Størrelsen på din flisebelægning

Naturligvis har størrelsen på dit projekt indflydelse på prisen. Jo flere kvadratmeters flisebelægning, du ønsker, desto mere grus og flere fliser, skal der bruges. For at det nye område skal være fuldt funktionelt, skal det naturligvis have en vis størrelse — afhængigt af hvad det skal bruges til. Her kommer nogle tommelfingerregler om flise-dimensioner:

  • For at gøre plads til diverse havemøbler, bør en terrasse som minimum være 4×4 meter.
  • For at gøre plads til en bil, skal en indkørsel minimum være 3 meter bred.
  • For at to mennesker kan passerer hinanden, skal en sti minimum være 1,25 meter bred.

Valg af materiale

Fliser og sten kommer i et utal af variationer. Ligesom med alt andet, vil nogle fliser være dyrere at fremstille end andre. Her har udbud og efterspørgsel også noget at sige. Eksempelvis har Københavner-brosten været yderst attraktivt grundet det mørke og rødlige farvespil. Men der er kun så mange, som der graves op løbende. Kvadratmeterprisen var derfor i periode helt oppe på 1.200 kr. Som udgangspunkt er sten i grålige nuancer billigere — eksempelvis grå herregårdssten, beton- eller granitfliser.

Gør forarbejdet selv

At fjerne jord, stampe og lægge grus ud i de rigtige lag er hårdt arbejde. Dog vil de fleste kunne gøre dette stykke arbejde tilstrækkeligt. Ønsker du at spare penge på dit projekt, kan det derfor være en fordel at gøre forarbejdet selv, men at lade en professionel om at lægge fliserne. Laget af stabilgrus varierer i tykkelse, afhængigt af hvad din konstruktion skal kunne bære.

For stier og terrasser skal du bruge 10 cm. stabilgrus, men ved indkørsler og parkeringspladser, skal du bruge 25 cm. Uanset om du gør forarbejdet selv eller får hjælp til denne del også, skal du være opmærksom på, at bortskaffelse af jord hører til de dyre poster. Det skyldes, at meget jord er forurenet og der derfor falder gebyrer for at bortskaffe det på miljøvenlig vis.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *