Sådan får du et billigt billån

Billån

Du har fundet din drømmebil, den kører som smurt i olie og designet er lækkert. Men hvad gør du hvis du ikke har 100.000 kr liggende under madrassen? Du tager et billån, og vi guider dig til hvilket et.

Et billån er et af de lån, som flest danskere har prøvet at tage. Der findes et utal af forskellige udbydere, som tilbyder billån til forskellige renter. Det er et uoverskueligt marked at betræde. Vi vil guide dig til, hvordan du billigst får opfyldt dine bildrømme.

De mange realkreditinstitutter, pengeinstitutter og bilforhandlere tilbyder alle “de billigste” lån. Men det er forhandlerlånene, der er de mest populære. Fra 2007 til 2012 steg antallet af lån hos bilforhandleren fra 35.000 til 75.000. Det forventes at det er en tendens der er kommet for at blive.

Det ses oftere og oftere, at bilkunder køber en samlet pakkeløsning ét sted med forsikring, financiering samt service. Netop denne finansieringsmodel forventes at blive den mest brugte i de kommende år, idet den passer til kundernes nye vaner efter finanskrisen. Forhandlernes lån er lave, fordi de ofte anvender udenlandske finansieringsselskaber med færre omkostninger end de danske, når et lån skal oprettes. I de tilfælde hvor bilforhandleren bruger danske banker, er der stadig penge at spare. Du kan faktisk ofte få ‘det samme lån’ billigere gennem forhandleren i forhold til hvis du selv indhenter lånet fra banken.

Efter finanskrisen er lånene blevet vigtigere for bilforhandlerne, idet et bilsalg ofte giver en lav fortjeneste. Eksempelvis er indtjeningen på en af de populære minibiler på omkring 1.500 kr. Derfor er lånene attraktive for forhandlerne, fordi de både tjener på selve salget og eftermarkedet af det. På den måde kobler man lånet og serviceaftalen sammen og holder på de gode kunder.

Inden du låner:

1

Få flere tilbud

Få både banken, forhandleren og kreditselskabet til at lave et konkret tilbud.

2

Kig på den månedlige ydelse

Gå efter lave månedlige ydelser. Husk at ekstraudstyr eller “gode priser” ikke er ensbetydende med det billigste lån. Udforsk lånenes priser på pengepriser.dk eller mybanker.dk.

3

Sammenlign også ÅOP

Når du sammenligner de forskellige lån, kan du med fordel undersøge den sats, der hedder ÅOP. ÅOP er nemlig lånets årlige omkostninger i procent. ÅOP medregner udover renten, også de gebyrer lånet koster. Det er vigtigt, når du bruger ÅOP til at sammenligne og beregne lån, så skal forudsætningerne(købesum, løbetid og udbetaling) være de samme. Ydermere skal etableringsomkostninger være medregnet, ellers kan beregningerne ikke sammenlignes.

4

Tjek standardomkostningerne

Undersøg standardomkostningerne, dvs. stempelafgift(1,5%), tinglysningsafgift(ca. 1.400 kr.) samt gebyr til forsikring(ca. 750 kr.). Herudover kan kan du blive afkrævet dokumentskrivningsgebyrer og ekspeditionsgebyrer.

5

Er der etableringsomkostninger eller oprettelsesgebyr?

Etableringsomkostninger eller oprettelsesgebyrer er vigtige at medregne, idet det ikke er fradragsberettiget. Etableringsomkostninger er prisen for at få oprettet lånet. Denne ligger som regel på 1-3 procent af lånet. Hvis to tilbud er meget ens, bør du vælge lånet med de laveste etableringsomkostninger. Der findes nemlig ikke et maksimum på hvor højt beløb der må afkræves i denne forbindelse.

6

Hvordan er udbetalingen?

Undersøg størrelsen på udbetalingen. Der er ingen regler og love om, hvor stor eller lille en udbetaling kan være. Dog kræver fleste forhandler og banker en udbetalingsprocent. Udbetalingsprocenten er vigtig når du kigger billån. Udbetalingsprocenten er jo lige netop den sum penge du skal have op af lommen ved køb af en bil. Derfor har det stor betydning for dig om denne er sat til 30% eller 40%.

Eksempelvis hvis en bil sælges til 250.000 kr, og der kræves en udbetaling på 30%, så svarer det til 75.000 kr. Hvis långiveren derimod kræver en udbetaling på 40%, så svarer det til 100.000 kr., hvilket jo er en forskel på 25.000 kr. Du gør derfor klogt i at undersøge hvad dine muligheder er. Mange banker sætter ofte udbetalingsprocenten til 30-40%, hvor bilforhandlerne ofte sætter den til 20-25%. Det er netop denne forskel har betydning for hvor mange der optager lån hos forhandleren i stedet for i banken.

7

Find den rigtige løbetid

Prøv at få et lån på 6-8 år, således passer din afbetaling med det værditab der er på bilen. En bils værdi falder både pga. slid og alder. Det er derfor en god ide at sikre sig at forholdet mellem udbetalingen og værditab ikke er skævt, i tilfælde af, at du ønsker at sælge bilen igen.

8

Læs det med småt!

Det er ikke alle forhandlere og banker der oplyser alle oplysningerne for at lån. Der er især 3 parametre, du selv skal være opmærksom på hhv. månedligt konto- eller administrationsgebyr, gebyrer for delvis eller hel indfrielse af lånet, eventuelt gebyr vedr. aflysning af pant ved lånets ophør

9

Hvad er kravene?

Tjek om de forskellige långivere stiller nogle specifikke krav til bilen. Nogle långivere stiller nemlig krav til energimærkning, bilens alder, køberens alder mm.

10

Er der nogle alternativer?

Undersøg hvorvidt du har mulighed for alternative lån via job, fagforenging etc.

11

Husk at forhandle

Du har altid mulighed for at forhandle både med bilforhandleren men også i banken.

12

Spar låneomkostningerne

Spar låneomkostninger ved at overveje, om du skal spare op eller bruge en kredit du i forvejen har. Boligejere med friværdi har mulighed for at tage endnu billigere lån i boligen end hvad banker og bilforhandlere kan tilbyde.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *