RKI er idag ejet af Experian A/S. Det er en database, hvori man kan indberette personer som dårlige betalere. Der er dog visse retningslinjer og kriterier der skal overholdes, og man kan derfor ikke bare indberette sin nabo hvis man ikke kan lide dem. At være registreret i RKI sætter en del begrænsninger økonomisk set. Dette er dog lige så meget for ens egen skyld, da man ved at stå i RKI, har meget svært ved, eller slet ikke kan, låne flere penge. Når man er registreret i RKI er man stemplet som dårlig betaler. Det betyder man har en gæld hos en eller flere kreditorer, og kan ikke betale pengene tilbage. Man skal dog ikke være bekymret for at ende i RKI, hvis man lige misser en enkelt betaling på sin el regning. Der skal have været tre rykkere på regningen, og den sidste skal indeholde en advarsel om, at kreditoren vil indberette dig til RKI som dårlig betaler. Der har været en markant stigning i antallet af registreringer de seneste år. Det er blevet flere og flere af de ældre som bliver registreret som dårlige betalere.

At indberette en dårlig betaler

Udover kravet om de te rykkere og en advarsel, er der andre faktorer at tage højde for, hvis man skal indberette en til RKI. I andre tilfælde, kan det gælde at der ikke er enighed omkring gælden. Dette betyder, at der ikke må være strid imellem kreditoren der truer med registrering i RKI og den der skylder pengene. Ved ikke-offentlige tilfælde, skal beløbet der er tale om være på minimum 200 kr. Hvis det er en offentlig myndighed der skyldes penge til, skal beløbet være noget højere, nemlig 7.500 kr. I disse tilfælde har man også 4 ugers varsel. Dermed skal der gå 4 uger fra den skriftlige advarsel, til at registreringen må ske. Dette giver en mulighed for at undgå situationen, hvis man kan betale tilbage. I mange tilfælde, kan registreringen i RKI også forhindres på anden vis. Et godt råd er at tage kontakt til kreditor, og få sat en aftale på plads med tilbagebetaling. På denne måde undgår man RKI, og kreditor får sine penge. Det er dog utrolig vigtigt at overholde denne aftale, da de ellers med sikkerhed indberetter en som dårlig betaler uden mulighed for en ny aftale.

Registreret i RKI – Kan jeg blive slettet?

Er man havnet i RKI af den eller anden årsag, vil de fleste gerne ud hurtigst muligt. Man er registreret i RKI op til 5 år, eller indtil gælden er indbetalt. Nogle kunne fristes til at tage et lån inden de bliver registreret i RKI for at tilbage betale den gamle gæld. Dette vil aldrig blive anbefalet, da det kan forværre hele ens situation. Der er ingen hurtig mellemvej. Ønsker man at komme ud af RKI skal alle pengene betales tilbage, og sletningen vil ske straks. Kan man ikke betale går der 5 år. Det kan ske at man mener det er en uretfærdig registrering, og der er mulighed for at klage, hvor der vil blive kigget objektivt på sagen.   Kilde: www.experian.dk Kilde: www.dininfo.dk