En rente vil altid blive målt i procent. Det er typisk i forbindelse med lån man hører ordet rente, men det eksisterer også i forbindelse med opsparing og de penge man har i banken. Når der er tale om lån, er renter den pris man betaler for at låne pengene. Renterne vil være der, om det er lån fra banken eller anden udbyder. Da renten er en procent del, er der ikke en fast pris man kan lægge til. Det afhænger af lånets størrelse, og typisk også løbetid. Procentsatsen ændres også i forhold til marked, derfor er det en ide at holde øje, da man ellers kan ende med en noget højere rente end man forventede. Renten lægges med det samme til lånet man tager. På denne måde skal man ikke bekymre sig om at betale penge tilbage efter lånets udløb, da det hele bliver betalt samtidigt. Renten vil altid være synlig, eller mulig at få oplyst. Har man penge i banken er det også muligt at have renter på. I det tilfælde er det dog for at øge pengeværdien. Renten vil dog som regel ligge meget lavt, og kun blive udbetalt en gang om året.

Fast forrrentet og variabel forrentet rente

I løbet af lånets løbetid, kan det ske at rentesatsen ændre sig. Dette kaldes et variabelt forrentet lån. Derimod, hvis lånet har en fast rentesats under hele løbetiden, kaldes dette et fast forrentet lån.

Renters rente

Renten afregnes en gang årligt og kaldes for rentefod. Ved kendskab til rentefoden, kan man udregne hvor meget man egentlig betaler. Låner man fx. 200 kr. med en rentefod på 5% vil man skulle betale 210 kr. Når der er tale om renters rente, tillægger man det antal år renten er i kapital. For at kunne tillægge kapitalen, udregnes den som en potens til renten. Før havde vi:
200 kr  x  1,05   = 210 kr
Hvis der er tale om en periode over 2 år, vil vi sætte den i potens således at:
200 kr  x  1,05^2 = 220,50 kr
Renters rente princippet betyder dermed at der tilskrives en rente af lånebeløbet og tidligere tilskrevne rente.