I løbet af ens liv, kan det vise sig at være nødsaget at tage et lån. Hvad dette lån er til, og hvilke krav der er til låneren, varierer fra låneudbyder til låneudbyder. Dog er der visse regler som gælder, uanset hvad.
  • Du må ikke stå i RKI eller debitor registeret
  • Du skal være juridisk voksen, dvs. fyldt 18 år
Herefter kan der komme en masse andre krav med hensyn til indtægt, allerede eksisterende gæld og meget andet. Men den helt store forskel kommer i forhold til, om et lån optages med sikkerhed eller uden sikkerhed.

Lån med sikkerhed

Denne type lån vil i langt de største tilfælde ske i banken. Her har de nemlig de strengeste krav til, om du kan optage et lån og hvor meget det måtte være på. Der skal kunne stilles noget i pant, eller i sikkerhed, for at lånet kan betales tilbage. Det betyder for eksempel, at hvis man ønsker at købe et hus, kan man tage et boliglån. På denne måde stilles sikkerheden i huset. Man kan dog ikke købe et hvilket som helst hus, banken vil gennemgå din økonomi, og se på hvor meget du har råd til at låne. Dette gælder også ved lån til bil, både og lignende. Dette gør også at forbrugslån ikke er noget banken gør sig meget i, da det kan være svært at stille sikkerhed, og at mange ikke føler de vil redegøre for, hvad pengene skal bruges til.

Lån uden sikkerhed

Virker det med banken som om det kommer for tæt på privatlivet, kan man optage lån uden sikkerhed. Disse er dog ikke så gode til boliglån og lignende, da renterne er meget højere end hos banken. Derimod kan man optage forbrugslån, uden at skulle redegøre hvorfor, hvilket mange sætter pris på. Langt de fleste steder kan du klare det hele ved et klik, og inden for en periode af 15 min til 4 timer, har du svar på om lånet er godkendt. Derefter står pengene på kontoen indenfor 2 bankdage, og hurtigere hvis man har samme bank som låneudbyderen benytter sig af.