I Danmark har vi flere typer af betalingskort. De to hovedtyper og mest benyttede er kreditkortet og debetkortet. Funktionen er den samme i forhold til at man har en konto hos en bank, hvor kortet er tilknyttet. Forskellen kommer når der skal hæves penge fra kontoen. Det er nemlig to forskellige måder at trække købsbeløbet fra kontoen.

Kreditkort

Er man bruger af kreditkortet, bliver den transaktion man foretager ikke trukket fra kontoen lige med det samme. Ved dette kort, er der ikke et fast tidspunkt hvor pengene bliver trukket, men er aftalt med banken eller anden kortudsteder. En aftale kan lyde på, at man i løbet af måneden bruger kortet, og at pengene så bliver trukket ved udgangen af samme måned. Man kan lave en aftale om en ekstra måneds kredit, men det kan dog blive meget uoverskueligt hvis man ikke har styr på sin økonomi i forvejen. Dette er kort som MasterCard og Diners Club.

Debetkort

Modsat kreditkortet, vil transaktionen ved et debetkort straks blive registreret, og pengene vil blive hævet fra kontoen ved først mulige lejlighed. Dette er velkendt fra Dankortet herhjemme, hvilket er et debetkort. Der findes en undergruppe til debetkortet, som kaldes et saldokontrolkort. Det bruges til unge under 18 år, samt af dem der ikke kan styre deres økonomi. Her bliver kontoen undersøgt for om der er nok penge, i samme øjeblik som kortet køres igennem når der handles. Er der ikke nok penge på kontoen, vil transaktionen blive afvist og man kan dermed ikke komme i minus. Saldokontrolkort herhjemme er blandt andet Visa Electron, MasterCard debet og Maestro