SU-lån

Et SU-lån er et lån udbudt af staten til studerende på SU i Danmark. Således er et SU-lån en form for supplement til den traditionelle SU-udbetaling og er valgfrit for den studerende. Både lånets varighed og beløb kan variere afhængigt af den studerendes ønsker og behov.

Søger du et alternativ eller supplement til SU-lån, kan låneudbyderne herunder alle tilbyde et lån til dig, der har et kortsigtet behov – og derfor ikke brug for SU-lån, der er tiltænkt langsigtede behov.

Hvem kan søge om SU-lån?

SU-lån er for folk, der er under uddannelse. Yderligere er det et krav, at man allerede modtager SU under sit studie. Dette betyder dermed også, at hvis man tager orlov fra studiet, hvor man ikke modtager SU eller hvis man afmelder SU i en periode grundet arbejde, ikke kan få udbetalt sit SU-lån i denne periode. Udover dette skal man ikke stille nogen speciel form for sikkerhed, når man ansøger om et SU-lån

Hvor meget kan man låne?

Der er tre forskellige former for SU-lån. Den type lån du kan ansøge om, afhænger af den situation du befinder dig i. SU-lån er opdelt i tre forskellige kategorier. Man kan låne ét beløb, hvis man er almindelig studerende, et andet beløb hvis man er forsørger og et tredje, hvis man er sidst i sin uddannelse og ønsker at søge om et slut-lån. De forskellige satser for et SU-lån kan ses i nedenstående diagram. Alle satser er maksimumbeløb og derfor kan man selvfølgelig ansøge om et mindre lån, med en lavere månedlig udbetaling, hvis man ikke har brug for det maksimale beløb.

SU-lånetype Månedlig sats i DKK
SU-lån 2.987 kr.
Supplerende SU-lån til forsørgere 1.495 kr.
Slut-lån 7.706 kr.

Tilbagebetaling af SU-lån

Når man skal tilbagebetale sit SU-lån, sker denne tilbagebetaling til Statens Administration. Statens administration vil administrere både renter og tilbagebetaling af lånet.

Tilbagebetalingen af SU-lånet starter først, når man er færdig med sin uddannelse. Dermed kan man ikke risikere at skulle tilbagebetale SU-lånet, mens man stadig er på SU. Tilbagebetalingen begynder den 1. januar, et år efter udgangen af det år hvor man færdiggør sin uddannelse. Det vil således også betyde, at man har tid til at få sig et arbejde, inden man skal betale sit SU-lån tilbage til staten. Statens Administration vil automatisk give dig besked, når det er tid til at betale SU-lånet tilbage. Hvor lang tid man har til at betale SU-lånet tilbage, vil afhænge af, hvor stor ens gæld er. Hvis man har en meget stor gæld til Statens Administration (180.000 kr. og derover) kan man få helt op til 15 år til at betale sit SU-lån tilbage. Hvis man har et mindre SU-lån, ligger løbetiden på omkring 7 år.

Er der renter på et SU-lån?

Til dette spørgsmål er svaret ja – der løber renter på et SU-lån, indtil lånet er tilbagebetalt. Mens man er under uddannelse er renterne på et SU-lån 4%. Når uddannelsen er færdig, forrentes SU-gælden efter diskontoen plus et tillæg (som højst er på 1 procent) eller minus et fradrag, som fastsættes hvert år af finansloven. I og med at man betaler renter indtil lånet er tilbagebetalt, vil man også betale renter af de renter der er lagt oven i lånet gennem tiden, hvilket kaldes renters rente. Dette er vigtigt at have med i sine udregninger, når man overvejer at tage et SU-lån.

Kilde: SU.dk