Prioritetslån m/u afdrag

Når det kommer til prioritetslån, er dette et af de mere fleksible lån. Det kan blandt andet bruges til at købe en privat bolig, sommerhus, byggegrund, anden ejendom til istandsættelse eller ombygning. Når prioritetslånet optages, bliver pengene stillet i sikkerhed i ens ejerbolig eller anden ejendom der ville kunne dække for tabet. I nogle tilfælde kan det være en ide, at se på muligheden med at kombinere et prioritetslån med et realkreditlån.

Hvem kan optage et prioritetslån?

Et prioritetslån passer til de fleste. Det kan dog være nemmere at optage, hvis man allerede har en ejendom i form af en bolig. Dette gør at boligen kan stilles som sikkerhed for lånet, og dermed vil lånet kunne bruges til ombygning, energiforbedringer eller andet større projekt i hjemmet. Er lånet derimod til en ny bolig eller fritidshus, kan denne stilles som sikkerhed for lånet. Her er det så op til en selv, om man vil samle al gæld og alle lån i en bolig, eller om det kan betale sig at sprede dem ud.

Det kræver også at man har nogle frie midler, således at det er muligt at kunne samle prioritetslånet på en tilhørende indlånskonto, og til en høj rente. Et behov man som forbruger har, hvor dette type lån vil være bedst, er hvis du ønsker at låne op til 80% af værdien i fritidshuset, for at ombygge og lave forbedringer. Igen hvis det kommer til at købe en bolig, kan dette lån også bruges som en slags forældrekøb, da det også ligger op til at boligen skal sælges igen efter et par år.

Prioritetslån – Med eller uden afdrag?

Et prioritetslån findes både med eller uden afdrag. Vælger man den afdragsfrie model, kan dette være med til at hjælpe på ens opsparing. Dermed bliver der sparet lidt penge op hver måned og man sikrer sig, hvis ens økonomi er lidt ustabil. Uanset hvilken af de to typer prioritetslån der vælges, vil de begge fungere i stil med en kassekredit. Pengene bliver sat ind på en konto, hvor du har fri rådighed over dem. Der bliver sat en rente på som der betales til, og denne rente vil være identisk med den rente man ellers ville få, hvis pengene blev sat ind på ens egen konto.

Renten på det prioritetslån der tages, vil følge markedsrenten, hvilket er det samme som Nationalbankens rente. Oveni kommer der et tillæg, som er fastsat af pengeinstituttet der lånes penge hos. Renten vil være variabel, og man kan ikke vide med sikkerhed om denne løbende ændres. Derfor kan man heller ikke vide fra starten af, hvor meget selve prioritetslånet kommer til at koste i sidste ende. Dette er der en hvis risiko ved, da renten bestemmer om lånet bliver dyrere eller om det bliver billigere. Hvor lang løbetid lånet har, er noget der aftales med den pågældende bank.

Vælger man et prioritetslån der har afdragsfrihed, betyder det ikke at det er sådan hele lånet igennem. Det betyder at det i perioder er muligt at lade hver med at betale af på lånet. I de perioder betales der kun renterne på lånet, det kaldes de afdragsfrie perioder.