F5-lån

F5-lånet er sammen med F1- og F3-lånene et lån, der typisk bruges i forbindelse med boligen. F1-lånet og F3-lånet er meget ens, hvor den største forskel er, at F1-lån rentetilpasses årligt, og F3-lån hvert tredje år. Ved F5-lånet rentetilpasses lånet hvert femte år. For nogle kan det være lokkende, da man dermed låser sit lån i 5 år, men det er på ingen måde muligt at forudsige, hvordan markedet vil være efter 5 år.

Ønsker du ikke et F5-lån, men et lån til andet behov, kan du se nogle populære låneudbydere herunder.

Når man vælger at optage denne type lån, er det vigtigt at sætte sig ind i de fordele og ulemper, der kan fremkomme i forbindelse med denne lånetype. Når det kommer til F-lån, er følgende overvejelser gældende for dem alle:

Fordele ved F5-lån:

  1. Lav rente
  2. En lav ydelse hver måned
  3. Opsparingsmuligheder

Ulemper ved F5-lån:

  1. Variabel rente
  2. Risiko for at ydelsen stiger
  3. Inkonvertibelt

Som noget af det vigtigste ved et F5-lån er, at man skal være sikker på, at der er luft nok i økonomien til at ydelsen stiger. Et godt råd er at følge med i renteudviklingen, således at du kan forsøge at forberede din økonomi.

Det er muligt at optage dette lån på flere måder. Det kan være til at finansiere dit boligkøb, eller til at låne penge i din bolig, således at der kan findes penge frem til renoveringer eller lignende.

Om F-lån

Alle F-lån kaldes også rentetilpasningslån. Det betyder, at renten bliver fastsat på bestemte tidspunkter – ved F5-lånet er det som sagt hvert femte år. Det er som regel den billigste finansieringsmulighed, når det kommer til boligfinansieringen. Vælger man at optage et F5-lån er der fordele og ulemper der skal tages højde for.

Det er vigtigt at vurdere, hvorledes din egen økonomi kan klare en rentestigning, og dermed en højere ydelse. Modsatvis hvis renten er lav, og dermed også ydelse, kan de overskydende penge bruges til at betale andre, og dyrere lån af. På denne måde er der også en mulighed for en form for opsparing, da lånetypen kræver en form for buffer. Bevæger man sig ud i F-lån, vil det være nemmest at finde information om F1-lånet. Dette er fordi, at lånet anbefales af de fleste. Denne lånetype får fastsat sin rente en gang om året, og det kan give en mindre sikkerhed, end hvis man tager et F3- eller F5-lån. Hvis man overvejer en af disse to, anbefaler flere, at man vælger et fastforrentet lån i stedet.

Tilpasningslån

Et andet begreb, der også bruges ved disse lån, er tilpasningslån. Som med de andre er det en lånetype, der henvender sig til dig, der gerne vil have den laveste ydelse mulig. Som med de andre giver tilpasningslånet dig:

  1. En lav ydelse, med tilhørende lav rente
  2. Ydelsen følger renten. Fx falder ydelsen i takt med renten
  3. Giver muligheden for at være afdragsfri i op til 10 år
  4. Giver muligheden for, at afdrage en del mere på lånet i starten, end hvad du ville kunne med andre lån med samme løbetid. Dog vil renten være højere.

Når der betales af på lånet, sker dette i terminer. Ved disse typer af lån, er det 4 terminer pr. år. Løbetiden kan være alt fra 1-30 år, afhængig af lånets størrelse og andre faktorer, som banken tager udgangspunkt i. Når lånet omlægges eller rentetilpasses, sker dette gennem obligationerne. Disse tages der også fat i, i forbindelse med indfrielse af lånet. Det fungerer ved at man tager fat i den aktuelle kurs for obligationerne, og dermed rentetilpasser. Ved indfrielse skal man opkøbe obligationerne til den aktuelle markedspris.

Ved at benytte tilpasningslån har man en noget mere beskeden beskyttelse af friværdien i boligen, i forhold til andre realkreditlån. Kursens fald sker kun når renten stiger, og det påvirker dermed friværdiens sikkerhed.