F3-lån

Når der skal lånes penge til boligen, vælger mange oftest det meget populære F1-lån. For mange fungerer det også ganske udmærket. Der har på det seneste været ændringer i prisstrukturen, og når dette sker begynder andre lån, såsom F3-lånet, at blive mere attraktivt. Hvis man ønsker lidt længere tid inden lånet skal omlægges, kan man også vælge F5-lånet. Her omlægges lånet, og renten bliver fastsat hvert 5 år. Dermed er det muligt at finde det lån, der passer til ens behov eller økonomi.

Søger du ikke et F3-lån – men derimod et forbrugslån til eksempelvis et boligprojekt? Så kan du finde populære låneudbydere herunder.

Hvad er et F3-lån?

Kort fortalt, så bliver renten fastsat hvert tredje år på et F3-lån. Det betyder, at man låser renten, og således har en 3-årig periode, hvor man er sikker på sin økonomiske situation – derfor navnet F3-lån. Med lånet følger en variabel rente. Renten har kort løbetid, samt løber over obligationer med stor flexibilitet. Det er disse renter på obligationerne, som lånerenten tilpasses efter.

F3-lånet er et flekslån, hvilket også er kendt som et realkreditlån med en variabel rente. Typisk kan man låne op til 80% af boligens værdi, og mange benytter dette til f.eks. renovering i hjemmet. Renten er typisk lavere, da den kan tilpasses oftere, og dermed har man den lavest mulig ydelse. Da renten kan svinge, er det vigtigt at have luft nok i økonomien, til at kunne klare dette.

Ønsker du at vide, hvor meget lånet koster, er der flere pengeinstitutters hjemmesider ,som har en låneberegner. Dog skal man huske, at dette kun er vejledende. Som med alle andre banklån, beregnes disse individuelt til ansøgeren. Du skal dermed have lavet en gennemgang af din økonomi af banken, således at de kan se, om du er i stand til at betale af på et F3-lån. Dine chancer falder drastisk, hvis du har en rodet økonomi, allerede har et eller flere lån, eller er registreret i RKI.

Risiko ved F3-lån

Eftersom der skabes en form for sikkerhed og stabilitet ved, at F3-lånet er låst i tre år af gangen, kan det være fristende. Med dette lån, er der som ved alle andre lån en vis risiko. Der er nemlig intet renteloft på et F3-lån, og det betyder at renten kan stige ubegrænset. Dette kan man ikke gøre noget ved, og det er en risiko, man skal være villig til at tage. Det kan naturligvis også gå den anden vej, og dermed ende med at være en stor fordel.

Hvis der kommer en periode, hvor renten falder, vil F3-lånet blive endnu billigere end f.eks. et fastforrentet lån, da denne ikke kan falde. Hvert tredje år bliver renten altså justeret efter markedsrenten. Dette gøres ved at erstatte obligationerne, hvormed de gamle bliver “nye” igen.

F3-lånet kan nemt have en løbetid på 30 år, hvor lånet er tilpasset 10 gange, dvs. hvert tredje år. Dette er naturligvis kun hvis man vælger at køre med F3-lånet hele vejen igennem. Man skal derfor tænke sig godt om, inden man vælger et F-lån, og muligvis sætte sig godt ind i markedet, således at tab og gevinster ikke kommer som de største overraskelser.

F-lånene

Kigger man på markedet, så tilbyder de fleste udbydere af F-lånene muligheden for at omlægge lånet ved udløbsperioden. Hermed er det så muligt at skifte til et mere attraktivt lån, afhængig af hvordan markedet ser ud. Det giver en god fleksibilitet, og man kan endda lave lånet om til et fastforrentet lån, hvis det andet virker for usikkert. Det er netop på grund af denne fleksibilitet, at F-lånene er så eftertragtede, da de giver god mulighed for at rette lånet til, i forhold til hvis man låser sig fast i et fastforrentet lån.

Når man vælger at omlægge sit lån, eller får muligheden for det, skal man huske at tage med i overvejelserne, at det kan koste at omlægge det. Det er i de fleste tilfælde lige meget, om man ønsker at gå ‘op’ fx fra F1 til F3, eller ‘ned’ fx fra F5 til F3.

Når der er tale om flekslån, så er der flere variationer af denne. Der er to typer der kan vælges imellem, eller man kan vælge at kombinere dem. Den første mulighed er, at lånet har en variable ydelse med en fast løbetid. Dette betyder at den månedlige ydelse svinger for hver rentetilpasning, men at løbetiden forbliver den samme. Den anden mulighed er en fast ydelse med variabel løbetid. Her vil ydelsen være den samme i hele løbetiden, men løbetiden ændres for hver gang lånet rentetilpasses. Det betyder, at hvis renten falder, falder løbetiden og omvendt. Der kan dog ske ændringer i ydelsen, hvis det skulle ske, at renten stiger så meget, at løbetiden overstiger 30 år.

Lånet kan opsiges når som helst det ønskes. Det gøres ved at indfri lånet, ved at købe obligationerne til den aktuelle markedskurs.