F1-lån

Der findes flere forskellige typer flekslån, og i dette tilfælde vil vi beskrive hvad et F1-Lån er, og hvilke fordele og ulemper der er ved denne type lån. Men først og fremmest vil vi guide dig til, hvordan du vælger det bedste boliglån. Du kan også læse om F3-lån og F5-lån, for at finde ud af hvilken flekslån der er det rette for dig.

Skulle du ikke søge et decideret F1-lån – men blot et lån af større beløbsstørrelse, kan du finde udbydere herunder.

Hvordan vælger jeg boliglån?

Når du skal ud og  købe en ny bolig, er det højest sandsynligt nødvendigt med et boliglån i en eller anden forstand. Du har flere muligheder, når du skal bestemme dig for en låneaftale.

Du skal gøre dig nogle overvejelser, når du skal vælge boliglån. Det lån, hvor du har en lav ydelse i begyndelse, kan ende med at være dyrt. Derimod kan det lån, der klarer sig bedre ved rentestigninger, vise sig at være det dyreste, hvis renten falder.

Når du skal vælge boliglån, skal du være opmærksom på følgende:

  • ÅOP
  • Periodeomkostninger
  • Afdragsfrihed
  • Rente
  • Løbetid
  • Belåningsgrænse

Periodeomkostninger er periodens samlede låneomkostninger efter skat, der beregnes som periodens ydelse efter skat, plus hvad det vil koste dig at indfri lånets restgæld efter fem år og minus det oprindelige provenu.

Afdragsfrihed betyder, at du slipper for at afdrage på boliglånet i en periode, hvilket kan være godt, hvis du ønsker at få lidt penge frigivet, men er som hovedregel en dårlig idé. Det kan blive dyrt på grund af, at renterne på et boliglån er højere end renten på et realkreditlån. I stedet kan du vælge et afdragsfrit realkreditlån og så bruge besparelsen til at betale af på banklånet.

Rente er den pris, du betaler for at låne pengene. Du kan vælge mellem variabel eller fastforrentet rente. De fleste boliglån har variabel rente. Dog tilbyder nogle banker fast rente i en del af eller hele lånets løbetid. Et fastforrentet lån har normalt en højere rentesats, da du betaler for den sikkerhed, det giver at kende dine månedlige låneomkostninger.

Løbetid er den periode, lånet strækker sig over. Boliglån har som regel en løbetid på 10-30 år. Jo kortere løbetiden er, jo tydeligere vil udgifter til gebyrer og afgifter være, da du har færre år til at betale lånet tilbage

Belåningsgrænse er beløbet, som du kan låne til dit boligkøb. Typisk ydes der boliglån inden for 80-95 procent af boligens pris, men nogle banker kan tilbyde lån over 95 procent af værdien. Dette afhænger i høj grad af din økonomi. Hvis du har behov for at låne mere end belåningsgrænsen, vil det typisk  finansieres gennem et forbrugslån eller en kassekredit. Hvis du har pengene til kontant udbetaling eller kan spare dem op, er dette klart at foretrække.

Hvad er et F1-lån?

Et F1-lån er et flekslån med en variabel rente. Mere præcist er det et boliglån fra et realkreditinstitut, hvor renten fastsættes en gang årligt – deraf betegnelsen F1. Denne årlige fastsættelse af renten kaldes for rentetilpasning. Dette er grunden til, at lån med variabel rente også kaldes for et tilpasningslån.

Der findes både afdragsfrie F1-lån og F1-lån med afdrag. Det afdragsfrie F1-lån er en smule dyrere end et tilsvarende F1-lån med afdrag.

Hvilke fordele er der ved et F1-lån?

En af fordelene ved et F1-lån er, at der ofte er en en lavere rente på lånet end ved et fastforrentet lån. Når renten falder, bliver ydelsen lavere. I begyndelsen af låneperioden afdrager man relativt mere end ved et tilsvarende lån med fast højere rente og samme lånetid.

Hvis du har valgt et F1-lån med afdrag, vil du efter 5 år have opnået et lavere indfrielsesbeløb, hvilket betyder, at friværdien i huset vil blive realiseret ved et eventuelt salg.

Hvilke ulemper er der ved et F1 flekslån?

Den største ulempe ved et F1-lån er den usikkerhed, der er forbundet med lånet. Når du har et F1-lån med variabel rente, så er du helt afhængig af markedsrenten. Renten tilpasses løbende, og der er hverken øvre eller nedre grænser.

Du kan minimere risikoen for stigende renter ved at vælge et lån med renteloft, så du aldrig risikerer at få en rente højere end det loft, der er aftalt. Renteloftet skal aftales med din bank eller realkreditinstitut.

Hvis du har valgt et F1-lån uden afdrag, vil du efter 5 år stadig skylde lånebeløbet plus optagelsesomkostninger. Dette kan betyde, at du risikerer at blive teknisk insolvent, i tilfælde af at huset skal sælges videre. Teknisk insolvens er, når gælden overstiger ejendomsværdien i dit hus.

Kilde: www.wikipedia.dk
Kilde: www.boligregner.dk
Kilde: www.bolius.dk