Boliglån

Et boliglån er, som navnet antyder, et lån, som man tager, hvis man skal bruge et lån i forbindelse med sin bolig. Et boliglån bruges primært i forbindelse med køb af privat bolig, dog kan et boliglån også bruges ved andre boligrelaterede emner, såsom istandsættelse, nybyggeri eller lignende. Uanset hvad vil der med et boliglån, altid blive stillet sikkerhed i boligen, og det lånte beløb er øremærket til dette.

Hvad er et boliglån

Som det fremgår ovenfor, er et boliglån et lån, der bruges i forbindelse med ens bolig. Når man skal låne penge til at købe en bolig, låner man normalt 80 procent af boligens handelsværdi hos et realkreditinstitut. De 15 procent belånes oftest som boliglån i banken, og de sidste fem procent sørger køber ofte selv for at have i form af en kontant udbetaling. I og med at størstedelen af ejendommens handelsværdi belånes i et realkreditinstitut, og blot de resterende 15 procent som et banklån, benyttes boliglån i form af banklån oftest som restfinansiering. Således skal man både optage lån i et realkreditinstitut og en bank, når man skal tage et boliglån. Et boliglån er således et begreb, som dækker over to forskellige former for lån.

Hvor meget kan man låne med et boliglån?

Alt efter hvilket realkreditinstitut og hvilken bank man benytter, vil grænsen for hvor højt et boliglån kan være, variere fra bank til bank. Normalt kan man dog sige, at man kan låne op til 95 procent af boligens handelsværdi, og derfor selv skal være i stand til at finansiere de sidste 5 procent. Dog er der nogle banker og finansieringsselskaber, som går med til at låne helt op til 100 procent af boligens værdi. Dette vil både afhænge af låneudbyderens politik, men også låntagers egen økonomiske situation. Det er således en individuel vurdering af låntager, der er med til at bestemme, hvor meget man kan låne med et boliglån.

Hvad koster et boliglån?

Når man optager et boliglån, vil der være være forskellige etableringsomkostninger alt efter hvilken bank, man benytter. Det er vigtigt, at man overvejer disse omkostninger, da et boliglån kan blive dyrere, end man umiddelbart regner med. Oveni lånet vil der, udover eventuelle og specifikke omkostninger, også komme de obligatoriske udgifter til tinglysning. Yderligere skal man med sin bank aftale, om det bedst kan betale sig at optage et boliglån som et fastforrentet lån eller et boliglån med variable rente. Du kan læse mere om de forskellige lån her på siden; Hvilken type af lån skal man vælge.

Tilbagebetaling af et boliglån

Et realkreditlån og et boliglån vil oftest have forskellig løbetid til tilbagebetaling, således at de ikke overlapper hinanden. Hvor lang tid man har til at betale boliglånet tilbage, vil igen afhænge af, hvilket realkreditinstitut og hvilken bank man benytter. Som udgangspunkt kan man vælge om man vil have en løbetid på 10 til 30 år. Normalt vil det være muligt at vælge et 10 års afdragsfrit lån på realkreditlånet, hvorved man kan betale banklånet tilbage først.

Med alle former for boliglån gælder det om at få flere forskellige tilbud fra flere forskellige realkreditinstitutter og banker, for derved at kunne sammenligne de forskellige omkostninger. Her er det både en god idé at sammenligne ÅOP, løbetid, stiftelsesomkostninger, renter, gebyrer, mm. for derved at kunne vælge den billigste og bedste løsning i forbindelse med et boliglån.