Billån – Lån til bilen

Overvejer du at købe bil? Der findes efterhånden så mange forskellige billån, at vælge imellem, når man vil investere i en bil. Det er derfor vigtigt, at du er fornuftig, når du skal vælge låneudbyder. Du bør undersøge hvilket billån der passer bedst til din økonomi, samt hvordan du helst vil tilbagebetale billånet efterfølgende.

Hvilke billån findes der?

Du skal være opmærksom på, at der ved billån medfølger udgifter af varierende form. Der er også forskel på, hvorvidt du kan låne til bilens fulde værdi, og hvorvidt der stilles krav til pant i bilen.

Når du skal købe ny bil, er det vigtigt at overveje, hvorledes købet skal finansieres. Hvis du beslutter dig for at tage et billån, har du som regel følgende tre muligheder.

 1. Du kan vælge at optage lån hos bilforhandleren
 2. Du kan låne hos din bank
 3. Du kan søge om lån hos en online låneudbyder

Hvilket billån er bedst?

Hvilken form for lån til bil der er bedst, afhænger af din økonomiske situation og dit lånebehov. Derfor vil det være en god idé, at gennemgå din økonomi for at fastlægge, hvor meget du skal låne, og hvornår du forventer at kunne tilbagebetale lånet. Beløbet du skal låne samt låneperioden er afgørende for dine lånevilkår. Hvis du tager et billån til et lavt beløb i en kort periode, kræver det ikke den samme sikkerhed.

Det anbefales, at du indhenter tilbud fra flere forskellige låneudbydere for at kunne sammenligne og vælge den bedste låneaftale. Du kan dernæst lave en sammenligning ud fra følgende punkter:

 • Hvor meget kan du låne?
 • Kan du låne til hele bilens pris?
 • Hvilken sikkerhed skal du stille?
 • Skal der betales tinglysningsgebyr?
 • Hvilke etableringsomkostningerne er der forbundet med oprettelsen af lånet?
 • Hvor hurtigt bliver pengene udbetalt?
 • Hvad er renten?
 • Hvor lang løbetid er der?
 • Hvad er ÅOP’en?

Hvordan optager jeg et billån?

Du kan vælge imellem at optage et billån hos bilforhandleren, dit pengeinstitut eller finde en online låneudbyder. Hvis du vælger en autoforhandler, skal du som regel selv lægge ca. ⅕ del af bilens pris til udbetalingen. Typisk skal du stille mere sikkerhed i dit pengeinstitut, når du optager et billån, sammenlignet med en online låneudbyder. Normalt kan du også kun låne mindre beløb online, da det netop ikke kræver den samme form for sikkerhed.

Når du vælger at låne online, slipper du for at skulle til møde i banken og godkendes af en bankrådgiver. Der er derfor mindre strikse regler, når du låner hos en online långiver. Inden du skal vælger at tage et billån skal du tænke dig grundigt om og læse betingelserne igennem, så du ved hvilken for for låneaftale du indgår.

Lån til bilreparationer og udstyr

Du har sikkert prøvet at stå i den uheldige situation, hvor din bil pludselig bare ikke ville starte. De fleste mennesker er ret afhængige af deres bil i deres hverdag og kan slet ikke komme frem og tilbage mellem hjem og arbejde uden. Hvis din bil skal til reparation hos mekanikeren, kræver det som regel, at du kan betale her og nu. Derfor kan du være nødsaget til at optage et minilån, eller andet lån med kort løbetid,  indtil lønnen går ind igen.

Der er ikke kun udgifter forbundet med reparationer, men også til helt almindeligt biludstyr, der er enten af praktisk karakter eller blot bruges til styling af bilen. Modtager du nogle uforudsete ekstra udgifter til biludstyr, kan minilånet også være en ide her. Måske bliver du nødt til at købe noget dyrere udstyr end du havde regnet med, da den billigere udgave er udsolgt hos forhandleren. Det kan også være, at du finder et tilbud, der er så godt, at du simpelthen ikke kan afslå det. Det kan være nogle ekstra flotte brede kromfælge, spoilere eller sideskørter, som du længe har kigget på, og nu er de sat ned til en fordelagtig pris.