Bådlån – Lån til båden

Ligesom at man kan låne til bil eller bolig, er det også muligt at tage et bådlån, hvis man ønsker at erhverve sig en båd.

Bådlån kan lade sige gøre ved, og foregår ligeledes oftest som, at den købte båd bliver stillet som sikkerhed for lånet. Det vil sige at båden er en slags pant. Dette er en meget almindelig måde at gøre det på, da der som regel skal en del penge til at købe båden, og samtidigt skal låneudbyderen også have en chance for at indkræve sine penge i alle tilfælde.

Vær opmærksom, når du tager et bådlån

Først og fremmest skal man altid tage et kig på sin egen økonomi, før man går ud og optager et bådlån. Man vil aldrig kunne låne nok penge til at dække det fulde beløb, plus eventuelle andre udgifter der måtte forekomme i processen. Hos nogle af de større danske banker, kan det være muligt at låne helt op til 80% af bådens handelsværdi. De resterende 20% skal komme fra egen lomme. Det er ligegyldigt om de resterende 20% til bådlånet er fra en kontant opsparing eller et forbrugslån.

Det er altid en rigtig god ide at kontakte flere låneudbydere. På denne måde kan der indhentes flest mulige tilbud, og du kan dermed finde det billigste bådlån, der passer bedst til din økonomiske situation. De hovedpunkter der skal tages forbehold til, omhandler lige så meget din situation, som den omhandler hvordan din fremtidige økonomi kan påvirkes af lånet:

  • Hvor stor en procent del kan der lånes af handelsværdien?
  • Hvordan er ejerforholdet til båden under og efter lånet?
  • Skal der betales tinglysningsgebyr?
  • Hvilke omkostningerne er der forbundet med optagelse af bådlånet?
  • Hvor hurtigt er pengene til rådighed?
  • Hvad er renten på bådlånet?
  • Hvor lang løbetid har bådlånet?
  • Hvad er ÅOP’en på bådlånet?

Stil sikkerhed ved dit bådlån

Når du tager et bådlån gennem en bank, stiller du det købte produkt, i dette tilfælde båden, som sikkerhed. Det gør sådan set, at banken har et ejerforhold til båden. Det betyder ikke de kan blande sig i tilfælde af du vil sælge igen, men kan du ikke betale dine ydelser til tiden, kan de gå ind og tvangsælge båden, således at de får deres penge gennem salget af denne. Dette er naturligvis den absolutte sidste mulighed der tages i brug, da alle taber penge på denne måde.

Og vær sikker

Det skal huskes at inkludere udgifter til forsikring når der købes båd. Det er altså ikke nok at finde luft i økonomien til at betale lånet tilbage, plus renter, der skal også være til at forsikre sig. Igen vil det her være en god ide at indhente tilbud fra flere steder, og dermed finde den forsikring der på bedst mulig vis opfylder dine krav og behov, til den bedst mulige pris. Den ekstra detalje her er, at man skal holde øje med eventuelle tillægstilbud. Det kan for eksempel være hvilken periode der dækkes på vand, og hvilke på land. Om der er dækning hvis man er i udlandet og om kasko er inkluderet.

Herefter kommer al personlig sikkerhed. Det er alt fra ulykkesforsikringer til at have nok redningsveste ombord. Der er mange udgifter man skal huske at have råderum til, ellers har man optaget et lån, haft en stor udgift, men ikke muligheden for at gøre brug af sin nyeste investering. Derudover koster en havneplads også penge, så man kan ikke engang kører handlen igennem, og så spare op mens båden står på land eller ligger i havn. Her er endnu en udgift, samt vedligeholdelse af hele båden, med speciel opmærksomhed på den del der befinder sig under vandet.