Andelsboligkredit

En andelsboligkredit fungerer som en kassekredit med variable rente – lige som ved kassekreditten. Ved en andelsboligkredit har du mulighed for, selv at bestemme hvornår du vil betale af på denne, samt hvor meget af gangen. Dette hjælper til at få god luft i økonomien, da der hele tiden kan tilpasses til sin situation. Dette gælder også ved mulige rentestigninger – her kan man så betale mindre tilbage, således at der ikke kommer et pludseligt hul i budgettet.

Hvad er andelsboligkredit?

Andelsboligkreditten kan bruges i forbindelse med at købe en andelsbolig. Derudover hvis man allerede er bosat i en andelsbolig, kan denne bruges til at lave forbedringer i andelen, eller hvis to andele skal slås sammen til en. Det er som regel muligt at låne op til 95% af andelsboligens værdi. Dog skal man være opmærksom på, at hvis man ønsker at andelsboligkreditten skal være afdragsfri vil det være 80% af værdien. Gennem banken vil der typisk blive stillet sikkerhed for lånet gennem et andelsejerpantebrev.

Med en andelsboligkredit kan lånet løbe op til 30 år. Der vil dog komme en revurdering af sagen, hvor man fortsat ser på afdragsfrihed, som ikke varer længere end 10 år efter lånet blev etableret. Renten er som sagt variabel, men der er stadig mulighed for at tilpasse sin ydelse hver måned, og det bestemmes selv hvor meget og hvornår der skal betales tilbage. Kontoen som andelsboligkreditten kan også bruges som lønkonto, og det er muligt at tilknytte mange af de almindelig kort, såsom dankort, Visa/Dankort, Master osv.

Når du skal optage en andelsboligkredit

Selvom renten er variabel, og at det er muligt at tilpasse sin ydelse derefter, skal man huske at der er en hvis løbetid. Når du når grænsen for andelsboligkredittens løbetid, kan den variable rente svinge meget, hvilket har stor indflydelse på, hvor meget der skal betales tilbage i sidste ende. Det gælder også om, ikke at lade hver med at betale bare fordi man kan. Pengene skal betales tilbage på et tidspunkt og betaler man ikke løbende, kan man risikere at hele beløbet skal betales tilbage på én og samme gang. Dette kommer af, at der netop ikke er et krav om en månedlig ydelse, men at man har friheden til selv at vurdere hvor meget og hvornår.

Det gælder altså om at få tilpasset sin tilbagebetaling til både sin nuværende, men også fremtidige situation. Så få endelig betalt lidt ekstra af mens du kan tåle det, og dermed vil der være mere luft i slutningen af løbetiden. Det gøres altså bedst, hvis der i de gode perioder betales lidt ekstra af, således at man i de mindre gode perioder kan betale mindre, eller ingenting af, og at økonomien hænger sammen hele vejen igennem.

Det er også muligt at kombinere andelsboligkreditten. Man kan blandt andet kombinere denne med andre lånetyper som eksempelvis når det gælder lån til en andelsbolig. Denne løsning giver netop også nemmere den løsning man ønsker, og som kan opfylde ens behov lige her og nu.

En sidste bonus ved andelsboligkredit, er at det netop kan fungerer som en lønkonto. Ved at have et kort til kontoen, og at den fungerer som en kassekredit, er at det bliver meget nemmere at overføre penge til kontoen, tjekke op på forbruget, tjekke hvor meget der skyldes samt hæve på det tilknyttet/de tilknyttede kort.