Hvad skal du vide om boliglån?

Hvis man intet kendskab har til boliglån, kan det let blive uoverskueligt at bevæge sig ud i udvalget af forskellige låneformer. Med dette blogindlæg vil vi gøre dig klogere på, hvad du skal vide, før du optager et boliglån.

‘Boliglån’ er en term, der dækker over de to slags lån, du optager i forbindelse med køb af fast ejendom. Det ene er et realkreditlån, som bliver udbudt af realkreditinstitutterne. Det andet er et traditionelt boliglån, som du kan optage hos en låneudbyder.

Finansieringen af et boligkøb

Realkreditlånet og boliglånet dækker for henholdsvis 80% og 20% af beløbet. Realkreditlånet er en type lån, som bliver optaget ved fast ejendom. Boliglånet er et almindeligt banklån, som du aftaler individuelt med banken.

Når du optager et realkreditlån, vil din nykøbte ejendom fungere som garanti for realkreditinstituttet. Det gør realkreditinstituttet, så det er garanteret, at pengene kan blive tilbagebetalt. Det er en formalitet ved realkreditlån, og har ikke betydning for dit ejerskab af huset.

Hvis du optager et forbrugslån, skal du typisk betale en højere rente sammenlignet med de traditionelle banklån. Det er det modsatte, når du optager realkreditlån. Renten varierer fra selskab til selskab, men det er typisk omkring 3%. Det skyldes, at der er garanti for lånet.

Skal du vælge variabel eller fastforrentet lån?

Når du skal optage et lån, skal du også gøre dig overvejelser om, hvorvidt du skal have en variabel eller fast rente. Der er fordele og ulemper ved begge former for lån. Med en variabel rente kan renten på dit lån variere fra år til år. Med et fastforrentet lån ligger renten fast.

Hvilken vej renten tager på det variable lån, er ikke til at sige. Det afhænger af bevægelser i verdensøkonomien, og du kan derfor ikke vide dig sikker på, om den vil stige eller falde. Derfor bør du overveje, om du har plads til udsving i din privatøkonomi.

Med et fastforrentet lån kender du dine udgifter fra første dag. Renten bliver fastlåst på det, som du aftaler med banken. Derfor kan den hverken stige eller falde. Det betyder dog også, at renten er højere end det, som den variable rente ligger på lige nu.

Hvordan får du det bedste lån?

Et traditionelt boliglån dækker det resterende, som skal betales ved boliglånet. Det ligger typisk på 15-20% af købsbeløbet; det afhænger dog af, hvor mange penge du selv kan lægge til udbetalingen. Jo mere du selv kan lægge, jo bedre en rente kan du typisk få.

Låneinstituttet er en erhvervsdrivende. Det betyder, at de også er interesseret i at få det størst mulige udbytte af sine kunder. For at skabe overblik over dine muligheder, kan du med fordel bruge en sammenligningstjeneste, der kan hjælpe dig med at få det bedste lån.

Til mødet hos banken kan du frit spørge rådgiveren, hvad den bedste rente på lånet er. Det er ikke sikkert, at banken mener, at du er kvalificeret til det. Men du kan få det at vide, og samtidig få information om, hvordan du kan opnå det.

Efter mødet hos banken

Når du har fået de bedste tilbud, er tiden kommet til at underskrive en kontrakt med realkreditinstituttet og låneudbyderen. Lån penge og indfri pengene i den faste ejendom, som du har besluttet dig for at købe.

Banken vil kunne hjælpe dig med at overføre pengene til sælgeren af den ejendom, som du har netop har købt. Efter at du har sat den afgørende underskrift på købsaftalen, og pengene er blevet indfriet, er du nu husejer.

Held og lykke med dit nye hjem.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *