De 10 bud til en sund økonomi

10 budForbrugerrådets blad Tænk, har udgivet en liste over de 10 bud der kan betragtes som en økonomisk grundlov. Det er ikke nødvendigvis et regelsæt der skal følges punkt for punkt, men en guideline hvor ens sunde fornuft skal være med til at tage de økonomiske valg. En hurtig opsumering kan lyde noget i stil med: Du er selv ansvarlig for dine penge, lad hver med at skyde skylden på andre. Hvis andre har gjort at din økonomi ikke hænger sammen, er det som regel fordi du selv har givet dem lov og adgang, dermed har du selv sat dig i den situation.

De 10 bud

Du må ikke tro, at nogen kan forudsige fremtiden

Denne henvender sig meget til dem der følger aktiehandel. Der sidder mange såkaldte eksperter og rådgiver og vejleder indenfor hvem der er en sikker aktie. Men der er så stor usikkerhed, og man har langt fra adgang til alle de faktorer, der er med til at påvirker hvilken vej det hele kommer til at gå.

Du skal altid vælge produkter med lave omkostninger

Det kan sige lidt sig selv, men der er stadig mange som ikke gør dette. Det kan også være svært at vide hvad der skal sammenlignes, men tager man lån skal der fx kigges på deres ÅOP, og dermed kan prisen for lånene sammenlignes.

Du må aldrig spekulere imod det professionelle marked

Igen kan vi se på aktie marked. Her sidder der mange som er top professionelle, ved hvor man skal lede og har det udstyr og de kontakter der skal til. Lad hver med at gamble direkte imod dem, da der på markeder som disse er langt flere tabere end vindere.

Du skal altid vælge de simple løsninger

Lad hver med at gå efter at fylde dit hjem med dyre designer møbler fra starten af. Tag det lidt ad gangen hvis du ønsker det skal være slutresultatet. Det gælder om at bygge stille og roligt op, på denne måde vil økonomien ikke lide overlast.

Du skal spare op

Ingen kan undgå, at der på et eller andet tidspunkt i deres liv sker noget uventet der har økonomisk tilgang. Det kan være et tandlæge besøg eller en ødelagt bilrude. Det gælder om at have lagt penge til siden til disse formål, således at det ikke går ud over det daglige budget.

Du skal tage ansvar for din økonomi

Som nævnt i starten, er du helt og alene ansvarlig for din økonomi. Du styre indtægterne og i højere grad styrer du udgifterne. At få det hele til at gå op, er dit ansvar, og ikke noget der kan lægges i andres hænder. Dog skal det altid være muligt at søge vejledning og rådgivning hos professionelle.

Du må ikke forvente at få noget gratis

Det er ingen skam at være røget i denne. Idag bliver der lavet dyre abonnementer, hvor selve mobilen koster 1 kr. Det er det vi ser, og der vi spare penge, som lokker os. De skjulte udgifter vi ikke sætter os ind i, er dem der ender med at ruinere os.

Du må kun satse penge, som du kan tåle at tabe

Bare tænk på et besøg på kasinoet. Et mål skal altid være at gå hjem med mere eller mindst i nul, forstået på den måde at der ikke skal satses mere bare fordi det man havde taget fra er tabt.

Du må aldrig træffe beslutninger i hast

Impulsbeslutninger er et stjernekendetegn ved de danske forbrugere. Når vi går en tur i supermarked kastes der tilbud i hoved på os. Det kan være en vare er sat til 10 kr og det er jo ingen penge, men 10 var af 10 kr. løber hurtigt op.

Du skal være villig til at løbe en stor risiko, hvis du vil have et højt afkast

Is i maven og tålmodighed, det skal der til hvis man vil gøre dette. Ønsker du at investere og få et brugbart afkast, nytter det ikke noget at investere småbeløb. Her skal der store beløb til, men man skal også være opmærksom på at alle de penge kan gå tabt igen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *