3 ting du skal huske, når du køber bolig

Når du køber en ejendom, skal du tegne og tinglyse et skøde. Det kan du få hjælp til hos Dit Skøde

Er du midt i en husjagt? Så skal der først og fremmest lyde et stort tillykke! At finde og købe det helt rette hus er en spændende tid, hvor processen skal nydes i fulde drag. Men lige så sjovt og spændende det er at lede efter den rigtige bolig, lige så forvirrende kan det være.

Der er så mange ting, man skal have styr på, inden man sætter sin krusedulle på købsaftalen. I denne artikel berører vi 3 (ud af vidst nok hundredvis) af de ting, som er blandt de allervigtigste at have styr på som kommende husejer.

Sidder du hovedrystende tilbage, efter at have læst artiklen, fordi du mener der er manglende punkt, som overtrumfer alt? Så er du meget velkommen til, at smide en kommentar i under artiklen. God læselyst.

1. Passer dine bolig til dine fremtidsplaner?

Man kan meget hurtigt se sig blind på et hus, fordi det ved første øjekast ligner det, man altid har drømt om. Uanset hvor smuk boligen fremstår via salgsopstillingen, så er det vigtigt lige at slå koldt vand i blodet.

Har du tænkt over, om der er værelser nok i forhold til dine/jeres fremtidsplaner for eksempelvis børn? Kan kælder og loft udnyttes til andet end opbevaring? Tillader lokalplanerne jer at bygge ud eller måske opad? Eller ligger huset i en kirkebylinje, hvorfor der kun er tilladt en begrænset højde på bygningen? Der er som sagt rigtig meget at holde styr på.

2. Tagets restlevetid

Du har nok allerede hørt en bekendt eller to mumle om K1, K2, og K3-fejl ─ og med god grund. Dette er nemlig de anmærkninger i en tilstandsrapport, som afbilleder hvor slemt en eventuel bygningsskade er. Dér hvor du for alvor skal lade din opmærksomhed hen, er på taget.

Reparation eller udskiftning af tag er nemlig klart den aller dyreste udgift ved at være husejer. I tilstandsrapporten vil der være angivet en teoretisk tidshorisont for, hvornår taget skal skiftes. Ud fra denne bør man ved overtagelse altid medregne opsparing til tag i sit budget.

3. Få skrevet et skøde

Et skøde er et offentligt dokument som fastslår, at du, ved køb af en bolig, fremover er den retmæssige ejer. Mange tror, at dette er hvad en købsaftale er til for, men det er ikke rigtigt. En købsaftale er en formel kontrakt mellem dig, sælger og mægler ─ den er ikke offentlig. Dermed er der ingen offentlige beviser for, at du overtager og ejer boligen.

Et skøde er derimod en offentliggørelse af dit ejerskab over boligen. Når du tegner et skøde, skal du ligeledes tinglyse denne, hvorefter dokumentet placeres i tingbogen. Tinglysning af skøde foregår digitalt. Således sikrer du, at ingen andre end dig kan sælge boligen eller låne penge i den.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *