Betegnelsen mikrolån bliver i flere tilfælde fejl brugt af låneudbydere, når der henvises til deres mindre lån. Disse kaldes ‘minilån’ og omhandler beløb i et typisk omfang af 500 kr – 5.000 kr. Mikrolån er derimod meget nyt i Danmark, men hyppigt brugt i u-lande som Afrika. Der er tale om mindre finansielle beløb, der bliver lånt ud som donationer til mikrobanker og mikrofinansinstitutter i u-landende. Her går pengene til de mennesker der ikke har hverken midler eller mulighed, og giver dem en chance for at låne penge til hvad de nu skulle mangle. Det er et forsøg på at bekæmpe fattigdommen, og skaffe noget stabilitet til dem der ikke selv kan. I Danmark støtter vi også disse mikrobanker, gennem organisationer som Dansk Flygtningehjælp og Folkekirkens Nødhjælp. Dette er både for at hjælpe, men også for den seriøsitet der bliver taget omkring det hele. Flere af borgene i u-lande efterspørger steder at kunne have en opsparing, et sikkert sted for deres indtægt. Mikrobankerne er dermed blivet de samfunds sikkerhed og stabilitet, da det er et større sats hvis der ligges alt i den årlige høst, de mulige tørketider og ligenede ustabile forhold.

Også brugt i Danmark

Mikrolån bliver også brugt i Danmark. Det er ikke på samme måde som i u-landende, men stadig for at hjælpe dem der er dårligere stillet. I Århus kommune har de haft succes med at tilbyde mikrolån til borgere på overførselsindkomst. Det har været muligt for ledige at låne op til 50.000 kr. for at starte op som selvstændige. Det er som regel gennem jobcentrene borgere står i kø, og sammen med lånetilbuddet kommer der erhvervsrådgivning. Der er 10-12 iværksættere pr. hold, og kommunen skal kun have 2 succesfulde igennem før deres penge er tjent hjem igen. Alle der deltager skal igennem en opkvalificeringsperiode. Her vil den enkelte iværksætter modtage:
  • Personlig vejledning
  • Erhvervs coaching
  • Finansiel rådgivning
Derudover er der et undervisningsforløb hvor de vil få grundig viden indenfor:
  • Regnskabsregler
  • Skatteregler
  • Momsregler
Denne undervisning sker sammen med de øvrige iværksættere som også er med i projektet. Målet er at de efter endt perioden vil være i stand til at opstarte egen virksomhed, og dermed blive selvforsørgende. Kilde: www.aarhus.dk