Andelsboliglån

Ligesom ved køb af hus eller ejerlejlighed, så koster det også en del penge at investere i en andelsbolig. En af de helt store forskelle ses dog ved finanseringen af disse. Andelsboligen kan nemlig ikke købes ved at optage et realkreditlån, derfor bliver man nødsaget til at finde andre måder hvorpå købet kan finansieres. Dette kan lade sig gøre gennem banken, og kaldes et andelsboliglån. Andelsboliglånet fungerer som et helt almindelig banklån, hvor banken tager pant i den købte andelsbolig.

Renten på et andelsboliglån

Ved et andelsboliglån er renten variabel. Det kan dog være muligt at finansiere sit køb med et fastforrentet banklån. En fordel ved at tage et fastforrentet banklån er, at man gennem hele lånets løbetid kender til den månedlige ydelse. Det gør at det bliver nemmere at planlægge sin økonomi, og dermed også bedre kan have styr på sit rådighedsbeløb hver måned. Man kan dog komme ud for at renten på det fastforrentede lån i langt de fleste tilfælde vil være noget højere, end renten på det variable lån på det tidspunkt lånet optages. Lånet er dog ikke kun til køb af en andelsbolig, det er også muligt at låne pengene til at ombygge eller at lave forbedringer i sin allerede eksisterende andelsbolig.

Når der afdrages på andelsboliglånet

Som udgangspunkt betales der en månedlig ydelse for andelsboliglånet. Størrelsen på andelsboliglånet kan variere meget og har du midlerne til det, kan enkelte banker tilbyde helt op til 100% af prisen i lån. På denne måde har du med det samme alle de penge der skal bruges, til at købe en andelsbolig. Har du et fastforrentet lån, vil din månedlige ydelse forblive uændret, medmindre lånet omlægges. Er andelsboliglånet derimod med en variabel rente, som det oftest sker og anbefales til disse situationer, så kan den månedlige ydelse både blive højere, men også lavere fra måned til måned.

Skulle det ske at man kommer til penge, så kan andelsboliglånet også indfris med det samme. Her vil banken tage stilling til hvor meget der skal afbetales, og om der skal regnes renter frem til hvad det vil have kostet, hvis lånet endte som først aftalt. Har man kun lige til de månedlige ydelser, kan man derimod glæde sig over at det er muligt at få en løbetid på helt op til 30 år. Det er dermed muligt for alle at optage et andelsboliglån, uden at det er tilpasset en bestemt gruppe af personer.

Sammenlign dine tilbud

Som med alle andre lån, skal man dog stadig huske at se sig omkring. Det kan være en rigtigt god ide at sammenligne forskellige tilbud på andelsboliglån fra samme udbyder – men også at tage fat i andre udbydere. På denne måde bliver det muligt at sammenligne hvordan andelsboliglånene vil forløbe, hvordan et eventuelt lån vil komme til at påvirke ens økonomi, og ikke mindst give et indblik i hvor mange år der er til man er gældfri.

Nå lånene sammenlignes er det vigtigt at vide, hvilke faktorer det er man skal holde øje med. Du kan ikke tage to tilfældige lån, og dermed let se hvilket der er billigst. Først og fremmest skal de to lån være ens, ment på den måde at beløbet og løbetiden som minimum skal være den samme. Når der så sammenlignes, er det lånenes ÅOP der kigges på, da det er denne som egentlig beskriver hvor dyrt et lån er.